Kartano

Historia

Uppalan Kartano on kuulunut aikoinaan Upan suvulle. Tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti. Uppa-nimen arvellaan tulevan sanasta Uppå (yläjoki tai ylempänä oleva paikka), eli nimen mukaan tämä tila olisi ollut Seinäjoen varrella ylempänä kuin muut.

Vuonna 1912 talo ulkorakennuksineen siirrettiin jokivarresta noin 100 metriä ylöspäin nykyiselle paikalleen. Siirron syynä on todennäköisesti ollut Seinäjoen tulviminen. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti. Sen sijaan päätyjä korotettiin siirron yhteydessä.

Tila myytiin rakennusliikkeelle loppuvuodesta 2003, mutta kaunis päärakennus pihapiireineen jäi suojelun kohteeksi. Uppala palasi yksityisomistukseen, kun Luukkojen perheyritys osti kiinteistön vuonna 2007.

Ripaus muinaisesta Upasta elää Uppalan pihapiirissä, Wegeliuksen puistossa ja Upan kaupunginosan nimessä. Sen sijaan Uppa sukunimenä on Seinäjoelta kokonaan kadonnut.

Alakerta

Uppalan Kartanon alakerran ravintolasali on sekoitus kartanotunnelmaa ja historian havinaa. Hirsiseinistä osa on peräisin jopa 1700-luvulta – muita seiniä koristavat puolestaan vanhantyyliset tapetit, jotka tilaan on valittu seinistä löytyneiden tapettityylien pohjalta. Antiikkiset kattokruunut, tunnelmallinen tiiliseinä ja tumma mäntylankkulattia luovat viimeisen silauksen lämpimän kodikkaaseen juhlatilaan.

Alakerran tiloihin mahtuu ruokailemaan enimmillään 86 henkeä riippuen tarjoilutavasta ja pöytäjärjestyksestä. Sali on mahdollista myös jakaa pienempiin tiloihin.

Ravintolasalin perältä löytyy Peräkammari, johon mahtuu kahteen vierekkäiseen 8 hengen pöytään yhteensä 16 henkeä. Peräkammarissa on Uppalan piano. Kun alakerran jakaa kahtia, suurempaan yksityistilaan eli Ala-Uppalaan mahtuu juhlimaan enintään 60 hengen ryhmä. Etusaliin, missä baaritiski sijaitsee, mahtuu tällöin enintään 28 henkeä.

Yläkerta

Ylä-Uppala

Tumman sävyinen korkea viistokattoinen kabinettitila Ylä-Uppala, saa nimensä ajalta, jolloin Uppalan tila jaettiin veljesten kesken Ala- ja Ylä-Uppalaan. Kartanon juhlatilojen nimissä nämä jaetut maatilat on jälleen yhdistetty saman katon alle. Ylä-Uppalaan mahtuu juhlimaan 30 henkeä. Yhdistämällä tilaan viereisen Nunnala kabinetin saadaan juhlatilaa noin 50 hengelle.

Kokoustekniikkana tilassa on televisionäyttö tai katosta laskeutuva valkokangas ja langaton videotykki. Kaikissa tiloissa käytettävissä langaton wifi-yhteys.

Nunnala

Uppalan Kartanon toisen kerroksen pohjoispäädyssä sijaitsee Nunnala kabinetti. Nimensä kabinetti saa siitä, kun kartanon entinen isäntä ja emäntä vuokrasivat huoneita pääaasissa naisopiskelijoille, jolloin talosta käytettiin opiskelijoiden keskuudessa nimitystä Nunnala. Nimeen on vaikuttanut sääntö, jonka mukaan miesvieraat ovat olleet kiellettyjä vieraita. Tänä päivänä sääntö ei ole enää voimassa. Nunnala kabinettiin mahtuu 10-14 henkeä.

Pikkusali

Yläkerran keskiosassa sijaitsee pieni neuvottelu- tai ruokailutila Pikkusali, joka on mahdollista yhdistää saunatilaan tai Ylä-Uppala kabinettiin. Pikkusalin seiniä koristaa vanhan ajan tapetti, jonka erikoisuutena on sahanpurulla tehty koho kuviointi. Tilassa kokoustekniikkana televisionäyttö.

Saunatilat

Kartanon toisessa kerroksessa, eteläpäädyssä sijaitsee tilava sauna, jossa televisionäyttö mahdollistaa vaikka jääkiekkopelin seuraamisen.

Saunatilan yhteydessa oleskelutila, jossa mukavalla sohvalla mahdollista nauttia virvokkeita saunomisen lomassa. Saunaan ja oleskelutilaan mahdollista yhdistää myös Pikkusali-kabinetti.

Wanha Verstas

Tunnelmallinen juhlatila Wanha Verstas tarjoaa ainutlaatuiset puitteet vajaan 100-hengen juhlan toteutukseen. Verstaalla voi järjestää juhlat täysin omatoimisesti tai tilata valmiin räätälöidyn palvelukokonaisuuden Uppalan Kartanolta. Verstaan tilavuokrauksesta voi kysyä lisää myyntipalvelustamme.