Kartano

Uppalan Kartano

Uppalan Kartano on kuulunut aikoinaan Upan suvulle. Tila on ollut yksi Seinäjoen kantatiloista, ja sen historia on selvitetty aina 1600-luvulle asti. Uppa-nimen arvellaan tulevan sanasta Uppå (yläjoki tai ylempänä oleva paikka), eli nimen mukaan tämä tila olisi ollut Seinäjoen varrella ylempänä kuin muut.

Vuonna 1912 talo ulkorakennuksineen siirrettiin jokivarresta noin 100 metriä ylöspäin nykyiselle paikalleen. Siirron syynä on todennäköisesti ollut Seinäjoen tulviminen. Talon alkuperäiset rakenteet 1700-luvulta ovat säilyneet nykypäivään asti. Sen sijaan päätyjä korotettiin siirron yhteydessä.

Tila myytiin rakennusliikkeelle loppuvuodesta 2003, mutta kaunis päärakennus pihapiireineen jäi suojelun kohteeksi. Uppala palasi yksityisomistukseen, kun Luukkojen perheyritys osti kiinteistön vuonna 2007. Ravintola Uppalan Kartano avasi ovensa heinäkuussa 2009.

Ripaus muinaisesta Upasta elää Uppalan pihapiirissä, Wegeliuksen puistossa ja Upan kaupunginosan nimessä. Sen sijaan Uppa sukunimenä on Seinäjoelta kokonaan kadonnut.

Alakerta

Uppalan Kartanon alakerran ravintolasali on sekoitus kartanotunnelmaa ja historian havinaa. Hirsiseinistä osa on peräisin jopa 1700-luvulta – muita seiniä koristavat puolestaan vanhantyyliset tapetit, jotka tilaan on valittu seinistä löytyneiden tapettityylien pohjalta. Antiikkiset kattokruunut, tunnelmallinen tiiliseinä ja tumma mäntylankkulattia luovat viimeisen silauksen lämpimän kodikkaaseen juhlatilaan.

Alakerran tiloihin mahtuu ruokailemaan enimmillään 86 henkeä riippuen tarjoilutavasta ja pöytäjärjestyksestä. Ravintolasali toimii yksityistilana juhlatilaisuuksissa vähintään 70 hengen ryhmille. Sali on mahdollista myös jakaa pienempiin tiloihin.

Ravintolasalin perältä löytyy Peräkammari, johon mahtuu kahteen vierekkäiseen 8 hengen pöytään yhteensä 16 henkeä. Peräkammarissa on Uppalan piano. Kun alakerran jakaa kahtia, suurempaan yksityistilaan eli Ala-Uppalaan mahtuu juhlimaan enintään 60 hengen ryhmä. Etusaliin, missä baaritiski sijaitsee, mahtuu tällöin enintään 28 henkeä.

Peräkammari

Alakerran ravintolasalin perällä sijaitsee haitariovilla suljettava kabinettitila, jossa on kaksi 8 hengen pöytää. Tämä 16 hengen kabinettitila on mahdollista saada ennakkovarauksella yksityiskäyttöön ilman tilavuokraa tällä pöytäjärjestyksellä. Tilaan voidaan järjestää myös yksi yhtenäinen leveä pöytä (max. 12 hlö), jolloin käytöstä veloitetaan yksityistilan vuokra.

Tilassa on mahdollista ruokailla tai järjestää pieni kokous. Peräkammarissa ei valitettavasti ole kokoustekniikkaa valmiina, mutta erillistilauksesta sinne on mahdollista saada valkokangas ja videotykki pienelle ryhmälle. Tilasta löytyy myös piano.

Yläkerta

Kartanon tummansävyisessa ja ihanan tunnelmallisessa yläkerrassa sijaitsevat saunaosasto sekä Pikkusali-, Ylä-Uppala- ja Nunnala-kabinetit. Ylä-Uppalan ja Nunnalan seiniä koristavat viininpuna- ja vihreäpohjaiset, kukkakuvioiset antiikkitapetit, jotka pohjautuvat koko talossa joskus olleeseen sinisillä kukilla koristeltuun mustaan tapettiin. Arvokkaiden lipastojen ohella upeat antiikkivalaisimet luovat juhlavaa tunnelmaa.

Koko yläkerran tilaan mahtuu enintään 60 hengen yksityistilaisuus kabinetit yhdistämällä. Yläkertaan voi kulkea rappusia pitkin kahta kautta. Valitettavasti toisen kerroksen tiloihin ei ole hissiä.

Ala-Uppala

Uppalan tila jaettiin aikoinaan veljesten kesken Ala- ja Ylä-Uppalaksi. Tästä jaosta on saanut nimensä alakerran ravintolasalista jaettava yksityistila. Ala-Uppala käsittää alakerran salin keskiosan eli Kartanon sydämen kauniine kaakelitakkoineen ja kattokruunuineen sekä salin perältä löytyvän peräkammarin, jossa myös piano sijaitsee.

Ala-Uppala toimii enintään 60 hengen juhlassa yksityistilana. Myös isommat kokoustilaisuudet n. 40–50 hengelle on mahdollista järjestää tässä tilassa. Tilan seinällä on 52 tuuman taulutelevisio ja tarvittaessa tilaan on järjestettävissä valkokangas ja videotykki.

Ylä-Uppala

Ylä-Uppala on yläkerran upea viistokattoinen kabinettitila, jota koristaa viininpunainen kukkakoristeinen tapetti. Kabinetti on nimetty Uppalan tilan historian mukaan, kun aikoinaan tila jaettiin veljesten kesken Ala- ja Ylä-Uppalaksi. Kartanon juhlatilojen nimissä nämä kaksi tilaa on jälleen yhdistetty saman katon alle.

Ylä-Uppalaan mahtuu juhlimaan enintään 36 henkeä. Kun tilaan yhdistetään viereinen Nunnala-kabinetti, saadaan juhlatilaa yhteensä noin 60 hengelle.

Tilaa voidaan käyttää myös kokoustilana, jolloin siihen mahtuu enintään 32 henkeä luokkamuotoisella pöytäjärjestelyllä. Yhtenäiseen pöytään mahtuu enintään 20 hengen ryhmä. Tilassa kokoustekniikkana voidaan käyttää joko 52 tuuman taulutelevisiota tai katosta laskettavaa valkokangasta sekä kattokiinnitteistä videotykkiä.

Kokoukseen voi tiedustella kokouspakettia, jossa mukana päivän tarjoilut. Kaikissa tiloissamme toimii maksuton ja langaton internet-yhteys. Kokous- ja juhlatilaisuuksiin osallistujille mukava lisätieto on maksuton parkkipaikkamme, vaikka sijainti on ihan ydinkeskustan tuntumassa.

Nunnala

Kartanon toisen kerroksen pohjoispäädyssä sijaitsee Nunnala-kabinetti. Nimensä se on saanut muistona siitä, että vain naisvuokralaisia majoittanut tila tunnettiin opiskelijoiden keskuudessa nimellä Nunnala. Tilaa koristavat upea tummanvihreätaustainen kukkakuvioinen tapetti sekä juhlavat antiikkilipastot. Myös kartanon kummitus on joskus tilassa nähty vilahtavan.

Nunnala-kabinetti toimii yleensä n. 6–14 hengen kokous- tai kabinettitilana. Nunnalassa on mahdollista ruokailla tai kokoustaa. Tilassa kokoustekniikkana toimii 42 tuuman taulutelevisio ja käyttöön on mahdollista saada myös videotykki ja valkokangas. Jos koko tila otetaan käyttöön, Nunnala toimii ruokailutilana jopa 30 hengen ryhmille.

Pikkusali

Saunaosaston yhteydessä on pieni ja sympaattinen, enintään 8 hengelle sopiva neuvottelutila Pikkusali. Tilan seiniä koristaa retrotapetti, jonka sisällä on aitoa sahanpurua. Tila sopii loistavasti pieniin kokouksiin tai esimerkiksi perheen keskisiin intiimeihin illallisiin.

Pikkusaliin on yhdistettävissä saunaosasto ja sen oleskelutila, jonka vanhan hirsiseinän edestä löytyy sohvaryhmä. Näiden tilojen yhdistelmässä voi rennosti nauttia esimerkiksi kokouspäivän aamukahvit oleskelutilan sohvalla ja sen jälkeen siirtyä kokouspöydän ääreen töiden pariin. Vaihtoehtoisesti lapsiperhe saa rauhallisen tilan yhdessäololle ja ruokailulle, kun lapset saavat turvallisesti leikkiä oleskelutilassa aikuisten vaihtaessa kuulumisia hyvän ruoan äärellä.

Saunaosasto

Tarjoamme saunomiseen jotain ainutlaatuista: upean 20- hengen saunan, jossa on pyöreät lauteet ja kunnon taulutelevisio seinällä. Tässä saunassa voi löylytellä vaikkapa jääkiekko-ottelua katsellen.

Saunaosasto käsittää saunan, suihkuhuoneen, oleskelutilan ja pienen neuvotteluhuoneen Pikkusalin. Saunomisen yhteyteen voi tilata rennompaa ruokatarjoilua saunaosastolle noutopöydältä nautittavaksi tai saunan jälkeen voi siirtyä ravintolasaliin illalliselle. Saunaosastolta löytyvästä juomakaapista on mahdollista nauttia virvokkeita, jotka laskutetaan kulutuksen mukaan. Omia ruoka- tai juomatuotteita tiloihin ei voi tuoda.

Saunalle pyyhkeet ja istuinaluset löytyvät talon puolesta tai halutessanne voitte ottaa omat mukaan.

Wanha verstas

Uppalan pihapiiriin valmistui heinäkuussa 2010 tunnelmallinen juhlatila Wanha Verstas. Verstas-rakennuksen käyttötarkoitus on vaihtunut vuosien varrella moneen kertaan. Alun perin navetaksi valmistunut rakennus muuntautui Uppalan entisen isännän Jussi Talan toimesta Puutyötehtaaksi. Tehtaassa valmistettiin mm. pesäpallomailoja, ovien ja ikkunoiden karmeja ja leikkivaakoja. Komean uran puuseppänä ja taitelijana luonut Kari Virtanen aloitti taipaleensa Uppalan puutyötehtaassa. Nyt tehdas on saanut jälleen uuden elämän ja palvelee asiakkaita 100 hengen kesäkäyttöisenä juhlatilana.

Wanha Verstas on mahdollista vuokrata juhliin tai muihin yksityistilaisuuksiin vaikka koko päiväksi. Tila ei ole lämpöeristetty, ja se on vain kesäkäytössä. Tilassa on baari, wc-tilat sekä tilat ja kalusteet 100 hengen ruokailuun. Käyttöön saa myös Verstaaseen kuuluvan ulkoterassin ja pienen puutarhan. Wanha Verstas on kesäisin erittäin suosittu häiden- ja muiden juhlienviettopaikka. Katso virtuaaliesittely tästä.

Liity postituslistalle ja saat herkullisia uutisia